środa, 22 lutego 2017

Marbled cupcakes




Tyle lat prowadzę bloga, a jeszcze nigdy nie dodawałam przepisu na ciasto marmurkowe. Trochę nadrabiam, bo dziś mam dla Was dwukolorowe babeczki. Zwykle bardziej lubiłam waniliowe ciasto, ale w tym wypadku rewelacyjne okazało się ciemne - dodałam bardzo dużo kakao, więc miało intensywny odcień, głęboko kakaowy smak i było niezbyt słodkie. Polecam!


Składniki
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2-3 łyżki kakao
  • łyżka mleka
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajka, po jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (trochę jasnego ciasta, trochę ciemnego). Zrobić w babeczkach "mazaje" przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Wystudzić. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Wyszły Ci idealne, bardzo wysokie i chyba puszyste w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Nie ma jak klasyka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...